LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21 January 2011

Gunung GAP - ulu semangkok

semalam seramai 23 pendaki tlah berjaya menawan GAP-Semangkok. giler lah....ramai dowhhhh....Gunung Gap dan Gunung Ulu Semangkuk merupakan dua gunung yang didaki melalui satu route. ala lebih kurang cam broga & tok wan gak le....Gunung ini terletak diantara laluan Kuala Kubu Baru, Selangor dengan Fraser Hill. Lebih tepat lagi kedu-dua gunung ini berada di Hutan Simpan Ulu Teranum diantara Selangor dan Pahang. Mental dowh aku semalam...bukan sebab tgk trek yg scary mary tuh...tapi dgn laluan KKB-fraser hill tu....seyes aku xble bla...mentall woooo.....so, pesan aku pda yg mabuk jalan bawak spare plastik bag siap2... takut nak termuntah plak dlm perjalan tuh.....nak benti kat tepi jalan korg jgn brangan cz mmg jalan dia kalah ular kene palu.... :D

Landmark permualaan route kedua gunung ini adalah Rest House Gap. Rumah lama gaya kolonial ini mempuyai satu papan tanda Rest House GAP yang jelas ditepi jalanraya. Starting point berada diantara Rest House Gap dengan deretan kedai usang ditepi jalan utama. pendakian bermula jam 1030pg dan sampai di puncak gap lebih kurang dalam 1130pg...treking trus mancanak dari awal pendakian...so, bersiap le dr segi mental dan fizikal..:D

Tapi treking ke puncak semangkok agak santai le, mmg leh layan joging. so, dari Gap ke semangkok aku amik masa lbh kurang 2jam 30mnt...tp lau korg layan joging lagi cepat le sket sampai puncak....ni aku santai2 siap snap2 pic lagi...:D tapi trun mmg sekejap jew, aku ambik masa dlm 1jam 45mnt. malas la cite lg....jom layan picca...;D

landmark : rest house GAP

rest house ala kolonial british...sayang dibiarkan usang...:(

view yg sempat dirakam sepanjang dlm perjalanan KKB - fraser hill...demmm canteeekkk ;;)

titi gantung.....sempat gak sementara menunggu member2 yg lain...

cam cover album kan...:D

cantikkan ciptan TUHAN....tapi sayang semalam berkabus...so, xdapat le tgk view dari puncak...kuciwa gak la...

berjaya menawan puncak GAP....kat cn jugakla tempatnya si Fitri hampir mental & berputus asa, mujur jugak ada resque dr si mizie..... terbaeekkk dari ladang

meneruskan perjalanan ke puncak semangkok...kembali bertenaga dgn bantuan buah anggur terbaeekk dr ladang mizie......tp xde muka scary pun naik batu tuh...:-p

hiking up..

treking

ni la puncak semangkok 1350m dari paras laut... kecik je xleh naik reramai...so nak pose kene ikut turn...hehehehe

ni juga puncak semangkok laluan ke sebalah kiri... ni leh duk santai reramai....1345m dari paras laut....

so korang apa lg...jom layan hiking...:)

No comments: