LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 July 2013

Gunung Liang East-West

Ini trip edisi  pertama aku dgn geng ORA. Tapi ada jugak beberapa peserta yang aku pernah jumpa dan treking sesama sebelum nih. dan rasanya yang baru kenal di sini terasa macam dah lama berkenalan. Serius..!! kiranya mana2 go-go pun sama je sebenarnya. cuma cara manage tu je kekadang lain sikit. tapi semua tu perkara kecik yang tak memberi masalah besar pun pada aku.

Aku boleh kata tahap kesukaran Liang, memang berada pada tahap kesukaran yg sukar *amatur la katakan...* mana2 gunung pun ada tahap kesukaran yg tersendiri. Sama. cuma mungkin trek hazabnya saja mungkin pendek atau panjang.

Mendaki dgn keadaan yang tak cukup persedian memang hazab bagi aku. Bayangkan tiada aktiviti peluh yang aku buat sebelum trip bermula. Cramp, Tune nafas yang x brapa nak betul, cepat penat, memang menjadi igauan ngeri aku sepanjang trek. Dan tulah yang berlaku. hambekkk..!! tu lah padahnya trekking tanpa persedian mental dan fizikal.

 walaupun penat + pewai bila lensa kamera memainkan peranan kena bagi kerjasama woooooo.. ^.^
 
ni namaya pewai dek ciuman pacat. Fengsan ..!! Dengkuran kau Siti Norhaliza sangat !! *ni compliment ok..!! nmpk x indahnya bhsa yg aku guna di situ ^.^ * 
 


Nasib kami tak berapa baik hari tuh coz kabus tebal sepanjang kami berada si puncak. memang kiri kanan kami kabus sahaja. xde view superb yang kami dapat rakamkan samaada dalam ingatan atapun dalam lensa kamera. Tapi perasaan sampai di Puncak Liang Timur-Barat tetap suberp!. Rugi rasanya kalau korang dah sampai ke Kinabalu tapi ke Liang xpernah merasa. :P

Cuaca sejuk yang ala2 menggigit tulang hitam, memaksa kami tak berada lama di puncak. selesai berposing sakan, makan ala kadar, kami turun semula ke kem 7E. kami masih ada misi lagi di sana. Packing barang dan bergerak ke starting point. yahooooo.....!!! tekak aku dah terasa2 milo ais pekan Tanjong Malim.



Pengalaman mendaki dengan  Go-go dan kawan2 baru memang pengalaman terbaik dalam setiap trip. Aku blajar banyak bende dalam hutan. semuanya. Apapun Tahniah buat 23 pendaki Liang Timur-Barat Edisi nak Puasa la Pulak. Korang memang superb!!!

15 July 2013

Final Piala FA '13 : The Red Warriors vs. The Southern Tigers

#Ayuh Johor
Ayuh Johor
Luaskan Kuasamu Johor!
Kami ADA
Kami ADA
SETIA bersamamu Johor!
Ale ale ale ale
Ale ale ale ale#
Motip aku duk gebang lagu setia bersama ni kan. ni la yg org kata, 'masuk kandang kambing mengembek masuk kandang rimau mengaum'. Memandangkan aku duk berpihak pada pasukan harimau selatan taim tu, kena la semangat JDT kan.

kalau nak kata aku peminat bola sepak negara memang sebenarnya bukan lah. aku join nonton live ni pun kira suka2 je. saja nak rasai sendiri apa bestnya duk menjadi penyokong pasukan bertanding. dan apa yang aku boleh kata, perasannya memang superb. memang ini bukan pertama kali aku menyaksikan perlawanan bola secara live di stadium, tapi ini yg pertama untuk piala Final. dan perasaannya sangat luar biasa. nak2 pulak aku dapat seat yang dekat sangat dengan team B.O.S. memang perasaan leurbiasa tu sgt dekat dan terus sampai ke hati. tu yang boleh layan angkat mafla bagai tuh.

Brader yg baju biru tu buat muka stress coz nebes takut JDT xbleh performed itu malam. Dan yg si mamat baju itam tu aku sedikit kompius..eksited dapat makan koci kah? atau duk eksited dapat membahan si mamat berbaju biru. entahpape.. :P


Melihat crowd yang membanjiri stadium hari tuh buat aku takut. giler ramai sampai tak muat stadium. kesian mereka yg membayar tiket tapi hanya dapat lihat pasukan mereka beraksi dari celahan ribuan penonton. haila..!! Percayalah perasaan menyaksikan perlawanan bola di layar perak sangat berbeza dgn yg ini. Sumpah..!!! Yup! korang memang kena rasainya walau sekali.



Apapun tahniah buat pasukan JDT walaupun kalah kita tetap menang sorak malam tuh. Memang adat bertanding ada yg menang ada yang kalah kan. so, adat lah tu. mungkin rezki JDT bukan untuk piala FA 2013. cuba lagi lain kali yer. Buat pasukan Red Warrior, Tahniah. terbukti kalian memang hebat. :D

#matilah aku kalau orang tau aku bukan anak Johor. 1Malaysia kata ^.^

12 July 2013

julai ke doblas

renung kalender
rupanya hari ni hari ke dua belas lagi

09 July 2013

ya Ramadhan

aku tau hati aku tak secerah mentari
tak bersinar bagai rembulan
aku minta simpati mu kawan
bebaskan aku dengan maafmu
agar aku tenang

Selamat menyambut ramadhan al-mubarak
mohon maaf lahir dan batin