LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 September 2013

kabur

kau macam angin
tak nampak di mata
tapi sejuknya tetap terasa

27 September 2013

Selamat panjang Umor



kerana kamu satu dalam dunia
hari ini sekali lagi
doa kami semoga kalian di berikan kesihatan di limpahkan rezki

20 September 2013

Lepaking @ RebusRebus Steamboat & Grill

 iklan yg aku rembat dari page pian

Sebenarnya untuk cerita pasal makan-makan ni aku bukanlah orangnya. Tapi memandangkan ini review tentang kedai si abam pian aku kentalkan jari menaip barang seperenggan dua walaupun adakalanya jari aku naik cramp. Mana la tau untung2 pian terbaca lalu berbesar hati bagi makan free plak. hehehhehehehe ^.^

asalnya hanya sembang2 wassap, dan akhirnya ramai plak yang berhajat nak mencuba apa yg specialnya RebusRebus ni. Pada aku yang tak pernah berpeluang merasa steamboat and grill dalam masa yang sama sangat teruja dgn pelawaan ni. 

berbekalkan perut kosong, kami menyerbu RebusRebus. Rugi la kan kalau peluang makan2 macam ni kita lepaskan. bukan selalu boleh makan dengan jayanya pun.  Semuanya ossem di sini dari makanan, minuman sampailah ke tuan punyer kedai *nampak aku up market kau kat situ, pian.!!!


kalau2  RebusRebus nak kan model, aku bersedia... ^.^


 

Paluang makan2 sambil menyakat kawan2 yang aku kira pantang jumpa nih, kami gunakan sebaiknya. Memandangkan kebanyakan dari kami, ada tanggungjawab yg perlu dibereskan keesokannya, kami memilih untuk pulang kepangkal jalan walaupun jarum jam telah lama berasmara.
 
Pada aku rugi kalau penggemar steamboat kat luar sana tak cuba dan rasai sendiri apa istimewanya RebusRebus steamboat & Grill. Dia punya aura yang tersendiri. ada identiti sendiri dan paling penting tentulah ada rasa tersendiri yg kau tak kan dapat kat mana2.

19 September 2013

gunung Rajah katanya

memandangkan aku terpaksa membatalkan trip ke Benum, ini kira last minit punya perancangan. Ke Rajah juga boleh dikatakan last minit punyer event. memandangkan trip ni tiada go-go, semua peserta harus mengambil inisiatif sendiri tentang apa yg perlu di bawa dan berapa banyak makanan yang kami perlu bawa. Mujur juga ada ramai otai2 dalam event ni. Jadi kesukaran kami tadi dapat di atasi dengan cemerlangnya.

Katanya, trail Rajah agak mencabar juga. dan katanya lagi trail sebenar cuma akan bermula selepas Lata Naning. menadangkan dari starting point ke Lata Naning memakan masa lebih kurang 4jam dengan trail yg agak santai. so, masa 4jam ni aku terpaksa meminimakan penggunaan tenaga. Save the best for last katanya. ^.^

Betul!!! trail dari Lata Naning ke Puncak sememangnya menyiksa jiwa, segala macam trail kau akan rasa itu time, dari trail merentas sungai, memanjat batu, trail lutut ke dagu jangan cakaplah. Tapi segala macam trail yg menyiksa jiwa tadi terubat serta merta bila puncak dah kau jejak. SUMPAH!!!!



Syukur, kami sempat merakam view2 superb di puncak Rajah. View 360darjah mengingatkan aku pada puncak TokNenek dulu. Paling bermakna kami juga sempat menyaksikan matahari melabuhkan tirai. Perasaannya memang Heaven. Tapi puncak Rajah punyer sejuk jangan cakap lah. Mencengkam di kalbu.



Syukur juga, trip yang pada mula nya seakan tiada sambutan dapat dilaksanakan dengan jayanya. Terima kasih kawan2 yang tak jemu membantu aku sepanjang trek kali ni.

Laju

Pernah tak rasa
semacam ada larian berganti dalam dada kamu
dan larian itu tak seirama
pantas semacam

18 September 2013

Karma

dia datang
perlahan
jatuh tepat ke muka kau

PADAN!

06 September 2013

balik awan

seperti malam
aku juga ingin pergi
jauh menghilang dari kesendirian ku

04 September 2013

Bukit Kutu #MerdekaRaya

Ini boleh dikira sebagai 'unplan' trip aku. Dua hari sebelum trip, si pojai duk gigih SMS menyatakan hajat ke Bukit Kutu. Katanya menunaikan hajat abg ultras yg dah gigil2 kaki lama tak mendaki. Memandangkan plan asal aku hanya duduk lepak menghabiskan hujung minggu di rumah, aku setuju ajher. Jadi, ahad lepas aku, pojai & abg ultras dengan penuh semangat kehijauan mendaki bukit kutu.

Sebelum ni, aku selalu dengar orang kata yg bukit kutu tak sepadan dengan namanya. Nama saja bukit tapi hakikatnya dia lebih extream dari gunung2 berstatus rendah yg ada.  Kini aku berjaya melalui sendiri pengalaman mandaki bukit kutu. Pengalamannya, usah cakap. Hazab tapi Heaven!!!

Kalau ada yang tanyer apakah tahap kesukaran Kutu, aku akan kata dia berada pada tahap kesukaran maksimum. Bayangkan kau hanya berpeluang melalui jalan santai pada 30mnit pertama selepas memulakan langkah. Selebihnya, trail lutut ke dagu. tu belum lagi kira trail meredah sungai memanjat batu merangkak melepasi buluh. mujur jugak pacat tak bermaharajalela.



Syukur kami sempat merakamkan view2 superb sebelum awan mengaburi  pemandangan kami. sumpah!!! Heaven. Rupanya ia bukan awan biasa. Ia membawa sekumpulan awan hitam yang kami tau memberi petanda. Selesai posing sakan sambil mengisi perut ala kadar. kami bergegas turun ke starting point. Dan banyak tinggalan sejarah zaman british dulu yang tak sempat aku rakamkan. Nampaknya memang aku wajib repeat bukit kutu nanti.

03 September 2013

Gunung Kajang #Tioman

Tak sangka rupanya kat tioman bukan saja ada pantai yg sangat awesome, tapi juga punya gunung yang patut di teroka oleh pencinta gunung. Sebenarnya aku tak plan untuk turut serta pun trip ni. Tapi memandangkan yang ini trip 3 in 1 aku just decide untuk turut serta. bayangkan aku bukan saja dapat bermain pasir pantai tapi jugak aku berpeluang melakukan aktiviti kegemaran aku.

sebelum mendaki kak Moon selaku go-go dah memberi sedikit penerangan tentang trail kami untuk hari tuh. mendengar cerita nya ajher buat aku gerun. sumpah..!!!! memandangkan aku ada buddy yang aku kira akan jaga aku sepanjang trek. aku hadamkan sajer kata2 go-go.

Berbekalkan doa semoga perjalanan kami di permudahkan dan semangat yg macam dah nak padam aku gagahkan kaki memulakan langkah. memandangkan ini trip pecah lemak pertama selepas raya aku, aku tak putus2 meminta biar semuanya lancar.

 

Sumpah aku kata, Gunung Kajang memang sangat berbeza dari gunung2 lain yang pernah aku teroka sebelom ni. Dia punya identiti tersendiri. punya tahap kesukaran tersendiri.  Punya nature tersendiri. 

pada aku, trail Kajang memang cukup dengan segala macam trail yang buat kau nak meracau. Dengan trail lutut ke dagu, pacat mencari mangsa tak kira masa,  trail main lompat2 batu, menyusup dalam celahan batu, tu belum kira trek yang payah nak di baca arah laluannya. haila...!!! Syukur trip yang di sertai hampir 50peserta berjalan dengan jayanya.

Pada aku, rugi kalau Kilimanjaro, Merapi atau EBC kau dah sampai tapi gunung kajang kau belum teroka. Sumpah!!! satu kerugian.

02 September 2013

pulau Tomok #tioman

  

Ombak mari kemari kita cerita tentang kita

Langit biru tetaplah di situ tunggu aku, nanti aku kembali

ceritareraya #Tioman



sungguh, berenang di lautan biru amat mengujakan
namun berenang di lautan maaf mu jauh lebih menakjubkan
salam lebaran sahabat, mohon maaf zahir dan batin