LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 May 2011

indahnya hidup


indahnya hidup andai kita di kelilingi oleh keluarga yg menyayangi kita...indahnya hidup andai malaikat2 kecil kita tak pernah jemu menghulurkan tangan tatkala kita jatuh menghempap bumi...indahnya hidup andai kita sesama insan hidup tanpa sengketa & dendam...

hari ini aku bahagia punyai kehidupan yg penuh berwarna warni bersama mereka yg tak pernah jemu menemani xkira apa jua keadaan ku...aku bahagia dikelilingi insan yg boleh ketawa dan sedia menagis bersama ku....

pernah terfikir oleh kita akan kehidupan tanpa keindahan....tidak berwarna.... mendatar ajhe. cuba bayangkan kalau Tuhan cuma ciptakan satu jenis warna ajhe, betapa bosannya hidup hanya dengan melihat satu warna yang sama setiap hari kan??? sebab itulah Dia menciptakan banyak warna sehingga kita dapat menikmati indahnya warna warna itu...mcm pelangi, walaupun hanaya dgn 7 kaler tapi sudah cukup membuat hidup kita ceria....

ada org kata hanya dgn harta & kekayaan dapat membahagiakan hidup seseorang...betul ke...???? mmg zaman ni segala2 menggunakan duit kan...?? tapi pada aku duit hanya dapat membeli tilam yg empuk tapi tidak mampu membeli tidur yg lena...mampu membeli sekeping hati tapi bukan kasih syang....mampu membeli makanan yg lazat dan enak tapi belum tentu dapat membeli kekenyangan....betul kan...????

mmg semua org mahukan yg tebaik dalam hidup....aku jugak...so nikmati lah hidup selagi kita mampu merasainya....

23 May 2011

sepagi di putrajaya

agak lama xmenghupdate barang sesuatu di sini..dah agak bersawang lagi bercendawan ini blog....tapi yg aku nak kongsikan hari ni bukan la pasal blog aku yg hampir dipenuhi dgn sarang labah2 nih...tapi pasal menghoyan nya aku n the geng merewang smpai ke putrajaya last monday.

plan asalnya si che'nor nak melaburkan duitnya ke dalam akaun william corner tuk belanje terakhir fitri si kerengge katanya...mmg kami xplan pun nak ke putrajaya nih....so mlm tuh lps je melantak ala2 untuk stok esok skl, aku, fitri, che'nor & azam memasang azam nak ke uptown damansara, tapi unluckly dah tutup plak tyme kami sampai tuh...mana xnya jam dh pun hampir ke angka 2.30pg.....sian kami...

so, si inchik driver pun pusing2 le entah kemana hala aku pun tatau....---> agak2nya kalau dia bawak aku ke 'lorong2 hitam' pun aku men ikut je....so duk layan pusing2 tuh, tetiba terpacul dari mulut aku...'why not kita ke putrajaya...' memandangkan yg lain MOJ...aku pun turut menari dalam hati...hahahahahaha

sempat lagi kami berposing atas jalanraya on the way ke putrajaya...mujur jugak tyme ni tyme mahkluk alam merehatkan mata....lau x, mau kene langgar kami...:D

siap panjat divider lagikk...:D

dah agak lama xmenikmati malam di sana...seingat aku last ke sana pada malam iftar oleh si Kamel bulan puasa lepas....mujur jugak xde inchik2 polis runner malam tuh, kalau ada mmg kene halau le jawabnya...:D

lps ni tatau lagi bila dpt menghoyan ber4...:'(

si che'nor tu xbleh silang kaki cam kami...dat y la dia just luruskan kaki cam tuh...:D ----> matila aku kene langgar lau che'nor baca statement nih...hehehhehe

cumil kan kami...:p

so, around 4.30pg baru kami gerak meninggalkan putrajaya ....sempat lagi minum awal pagi kat area sunway....oleh kerana mata masing2 dah agak hazab...kami pun decide pulang ajhe ke pangkal jalan....lps drop azam ke sarang pujaannya kami trus shoot ke bandar KK...around 630pg baru dapat melepaskan rindu dendam pada bantal buchuk kesayangan ku...huhu....

agak2nya bila la dapat tyme2 mcm nih....pas ni kurang lak sorg memandangkan fitri si kerengge akan berhijrah ke pekan ikan patin...mesti aku akan rindu tyme2 macam nih....---> bukan ke fitri si kerengge yg patut kuakan statement nih...xkisah la

http://www.emocutez.com

17 May 2011

berbaloi ke?????


minggu lepas kawasan perumhan di pangsapuri sri nervillia dikejutkan dgn cubaan membunuh diri oleh seorang JEJAKA okeyyyy akibat tekanan perasaan yg melampau.... berbaloi ke hanya kerana cinta kita kita mengambil tindakan bodoh yg sepatutnya xterfikir oleh akal yg waras....

yg lagi best tu minum minyak masak okeyyyyy....!!! ku pikirkan myk petroll, apa daaa....buat malu umat nabi muhammad je...sempat pulak mamat tuh ber SMS dgn wartawan menyatakan keadaannya dlm cobaan membunuh diri...sungguh aku tak paham....dan bila dipikir2 kan balik mungkin mamat nih just nak publisiti n nak bekas GF nya tau yg dirinya merana ditinggalkan....

“Saya menyesal kerana bertindak mengikut perasaan tanpa mengambil kira kesan akan dihadapi,” demikian menurut lelaki yang mahu dikenali sebagai Razali, 28, diselamatkan dua wartawan Sinar Harian dalam kejadian cubaan membunuh diri gara-gara putus cinta, kelmarin. - sumber sinar harian-

kalau nak diikutkan banyak sebenarnya kes2 bunuh diri ni, cuma kali ni aku terpanggil tuk berkongsi coz kes ni berlaku dikawasan perumahan aku......mujur jugak DIA masih bagi peluang kat mamat tuh nak betul kan diri...kalau x, mmg mati sia2..... xcium bau syurga okeyy..

entah lah, mungkin zaman dh maju sgt, pemikiran pon berputar dgn begitu laju....x sempat nak fikir...tu yg trus ambik action bunuh diri....yang akhirnya menyusahkan banyak pihak....

06 May 2011

kuala terengganu versi pasar payang


pintu gerbang...pasar kebanggan terengganu...selain dr melaka kat kuala terengganu pun ada becha rpenya...baru ku tahu...:D

org kata xlengkap percutian ke kuala terengganu kalau xsinggah ke pasar payang....syurga membeli belah katanya....huhu....nak carik kopok keping mmg kat cn la tempatnya...selain dr kopok keping banyak lg sebenrnya ada kat cn....korg cakap je nak ape....dr batik, sutera, kain pasang, cenderahati, telur penyu ada jual kat sini.....



kat sini telur penyu terenggaunu jauh lebih mahal harganya dr telur penyu dr sabah.....kenapa ekk...?? aku sendiri xpasti....


rambang mata dibuatnya...:D


rasa nak beli sume ....:D

dan ini lah hasilnya...ni belum masuk yg semalam pnye barang lagi...isshhkkkishhhkkkishhkkk


korang bayangkan si kancil che'nor yg comel tuh disumbat dgn segala jenis barang yg kami borong selama berada di kuala terenggau nih...sampai terpaksa barang borongan che'nor disumbat kedalam kreta kak za pulak....mmg soping sakan kat sana...huahuahua...

korang apa lgi....kalau berkesempatan ke kuala terengganu pasar payang antara tempat2 yg patut korang singgah..:D

kuala terengganu versi pantai airport

indahnya pantai airport diwaktu senjakala...mmg heaven...mana ko nak dapat makan ikan celup tepung sambil menghirup udara segar laut china selatan.....petang tu lpas memborong sakan,aku, che'nor, ayu, huda ngan nor dgn gigih nya meredah udara petang menuju ke pantai ketapang untuk menikmati kesedapan air batu jagung, n seafood celup tepung....rasanya...mmg heaven...marbeles...;)


air batu jagung yg aku xpernah jumpa lagi kat selangor....walaupun ada org kata AB Jagung sec.3 shah Alam lagi marbeles..tp ni yg terbaek yg pernah aku makan (cz 1st tyme aku try ni sbnrnya).....yimmmyyy....;D



seafood celup tepung...ikan udang, sotong...macam2 ada...:D


segala rasa penat ko akan hilang sekelip mata menikmati indahnya pantai ketapang dikejauhan...marbeles nya rasa seafood serta ditambah ABJ atau sekurang2 air kelapa muda 'pior'...mmmg heaven....rugi la kalau percutian kita ke sana xsinggah makan disini...lagi rugi kalau korang sebagai anak jati terengganu yg tak pernah menikmati heavennya suasana disini...


Tapi satu yg aku perasan tentang kebanyakan pantai di sini...kebanyakanya mempunyai sign board 'dilarang mandi dikawasan ini'...mungkin dek kerana pantainya yg terlalu dalam... entahh...mungkin jugakk...

kuala terengganu versi pasar bt.6

berkesempatan memborong di pasar batu 6, mmg heaven......bukan ajhe menjual mkanan tradisi terengganu, ikan segar dan sayuran pun leh dapat kat cn....macam2 kuih yg xpenah aku jumpa kat selangor ada kat cn.....tetiba aku jakun jap...bertanya itu dan ini pada si che'nor tyme tuh.....

anak jati ganu pun jenuh nak pilih kuih apa nak makan...aku apatah lgi yg x penah hayat jumpa segala jenis kuih tuh....rasa sume nak makan...tapi aku bukan perut stokin okeyyy....:D




ni bukan lakonan semata2 ye....mmg kak za tgh membeli tuh......




kuih ni aku kenal...cz kat selangor pun mmg ada kuih nih...cara berlauk...:D




beli stok syur lak.....macm astro...mcm2 ada.....




So, banyak jugak la drg2 ni borong kat pasar tu hari tuh.....dari kuih muih sampai le bahan basah tuk masak malam nnt.......dan aku....tuk pertama kali nya membeli kuih menganang yg aku pikir kan kuih kemboja...trus aku beli anpa bertanya kuih apakah itu....sampai kat umah baru lah drg2 cakap upenya tu kuih menganang...hampa aku kerana aku sdg sgt tringin nak makan kuih kemboja tyme tuh...:d

tuk korang kaalau singgah kuala Terengganu jgn lupa singgah pasar batu 6 nih...rugi ooo x rasa pelbagai jenis kuih yg mmpu buat korang xtido malam memikirkan nya...:D

kuala terengganu versi masjid kristal

melancong ke kuala terengganu xsah kalau x pergi masjid kristal nih...---> fatwa apa ntah yg aku pakai nih.. hehehehehe...bedal ajhe la...so, trip aku jugak xketinggalan....melawat masjid kristal mmg heaven....sejuk je tempat nih kerana walaupun cuaca panas terik.....bayu laut mmg berkeliaran di kawasan masjid ni....tenang...damai je rasa hati....

sebenarnya dari hari pertama aku menjejakkan kaki di bandar KT ni aku dah melihat keindahan masjid nih dari jauh...mmg melets..nak2 pulak kami lalu waktu maghrib tyme tuh...mmg heaven....penuh warna-warni.....cuma aku berkesempatan melawat secara dekat pada hari ke-3 aku kat cn...

rupenya banyak citer xbest tentang masjid kristal ni, bila aku google tentangnya....wallahua'lam la kan...


berlatarbelakangkan masjid kristal...:D


masih berlatarbelakangkan masjid...:D


tiga dara pinggitan...:D


say kejuuu plk...:D


harap2 masjid kebanggaan terengganu nih bukan saja sebagai pusat pelancongan...tapi kita gunakannya dgn cara yg betul....:D


dan buat korang rugi kalau datang KT xsinggah kat masjid nih...tp ingat bukan singgah makan angin ajhe....tunaikan le kewajipan korg sbg hamba ye.....---> ingatan tuk diri sendiri jugakk... renung2kan & slamat beramal -----> rasa dh jauhnya aku ketinggalan....

kuala terengganu versi muzium negeri



trip ke kuala terengganu memaksaku menjejakkan kaki ke muzium negeri.....kali terakhir aku ke muzium adalah pada kira2 22taun dulu....huhu.....tp sbnrnya bukan aku sajhe, che'nor n sume yg join trip ni pun mmg 'once in a blue moon ' la nak ke muzium.....last trip ke muzium adalah masa sekolah tadika dulu...dan aku sgt yakin kamu2 yg sedang membaca entry ni pun mesti sama kan....hehehehehehe...


memandangkan hari ni cuti hari buruh maka agak ramai jugak la rakyat jelata yg berkunjung ke sini....cuaca yg agak cantek diluar juga antara faktor yg mendorong mereka sebenarnya...nak pulak semasa kami ke sana ada pameran keris & barang2 antik.... selain tu ada jugak jual cenderahati kat sini..apa lgi grab ajhe...:D



kat cn sebenarnnya baru aku tau asal usul nama trengganu. ada banyak versi asal usul nama terengganu rupanya...macam2 kan...dek kerana kamera adalah dilarang didalam bangunan muzium, maka tiadalah picca2 melets sepanjang kami meneroka muzium tu....yg ada hanya lah diluar bangunan sahaja...sedih sungguh....:D



say cheeessss...:D


acara wajib...berposing di pintu masuk muzium.....selepas membeli tiket masuk....



kereta antik dari zaman kegemilangan terengganu....ni kereta sultan terengganu kot....:D



masih sempat berposing


antara lokasi pengambaran drama pilihan produser...:D



berada didalam muzium tu seolah2 aku kembali ke zaman pra sejarah dulu....banyak barang2 ssejarah yg dipamerkan disini...kat sini aku dapat lihat sendiri batu bersurat yg mana selama ni aku just dapat tengok secara visual...banyak lagi sebenarnya yg dipamerkan kat sini...pisau zaman batu, alatan memasak la, pakaian la, & macam2 la....


cakap banyak pun tak guna rasanya baik korang pergi dan lihat sendiri muzuim kebanggaaan negeri terngganu...xarugi membayar tiket RM 5 dipintu masuk tadi....

Kuala Trengganu versi blk kg che' nor

cuti hari buruh yg lepas aku berkesempatan pulang ke kampong che'nor di kg. Maras kuala Terengganu...so, awal2 lagi aku che'nor n ayu (adik che' nor yg kebetulan bekerja dibawah satu kompeni) mengapply cuti bersambung dgn cuti hari buruh tyme tuh...

so hari khamis tuh seawal jam 930pg si che' nor dah roger aku bertanyakan samaada dh ready tuk berangkat atau x......hrrmmm...awalnya....janji kul 10 ni 930 dh nak gerakk...mujur jugak aku bangun awal tyme tuh...:D

Perjalanan ke kg maras mengambil masa kira2 8jam dr shah alam...naik krem sgl tulang temulang aku walaupun bukan aku yg drive.....perrggghhhhhh...aku rasa dah 3 4 kli jugak la aku tidur n jaga balik tp xjugak sampai2 kg maras nih......tp yg best nya perjalanan ke sana, sepanjang perjalanan dr kemamam ke k.terengganu mmg kita akan disajikan dgn pemandangan yg marbeles...kiri kanan jalan mmg terhampar laut n sungai mmg heaven....

around pukul 8malam baru kami sampai ke rumah che' nor...slps agak lama gak berehat di rumah makcik che'nor di kemamamn.....akhirnya...sampai jugakk....cam nak patah pinggang aku ni ha...

so, around pukul 930malam sempat gak le ke rumah dua pupu che' nor yg bakal menamatkan zaman bujang nya esok....selamat penggantin baru fini...semoga ikatan yg dibina kekal dan bahagia ke akhir hayat...amin...

sama padan sama cantik kann...!!!!