LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 February 2011

xpdc gunung datok

org kata xkenal maka xcinta.....org kata jugak, blm tentu akan jtuh cinta walau berkenalan bertahun sklpun kalau xde chemistry.......asik org kata je...bila tyme aku nak berkata2 lak nih...?? hehehe....mesti korg kompius kan...?? apa kene mngene trip aku ke gunung datok ngan jtuh cinta bagai nih....hehehehhehehe....bkn apa gng datok ni lah yg mmbuat aku rasa jatuh chinta ngn alam hijau ciptaan tuhan yg satu nih.

btw, sabtu lps aku. kak ana, doc, zul n mida berjaya menawan puncak datok dgn marbeles nya....hehehehehehe...sebenarnya gunung datok ni byk 'sentimantal value' nya pada aku...disini lah tempatnya dimana aku rasa aku dah jatuh chinta pertemuan pertama dgn alam yg satu nih...huhu...

kalau 2 taun lps aku datang hanya 2 sekadar suka2 & sekadar ingin mencuba, kali ini aku datang semula dgn satu persepsi yg lain...bkn lagi untuk suka2 mahupun sekadar mencuba, tapi aku rasa sebagai satu terapi hidup....:D

starting point

seawal jam 630 pg aku n kak ana memulakan perjalan dr shah alam...berjanji dgn geng2 yg lain pkul 7pg di kg bongek...hampehhhh aku bgn lewat..huhu...ampun guys...kesiangn....xsedar...:p dalam jam 945pg kami sudah memulakan pendakian kami.....xsangka giler ramai insan yg ingin menawan datok hr tuh....dah macam ada year end sale ajhe gaya nye.....kalah broga...;D


trek

dalam pkul 1012pg kami berjaya menapak di kem pondok....1st check point...hehehehehe...take a break jap.. tapi xleh lelama..ramai org nih..lau lama2 mau lg ramai ni nnt....so lps 5mnt kami menerus kan sml pendakian kami....trek datok mmg mental....dari permulaan trek sampai ke puncak semua trek mencacak..... lebih kurang pukul 1120 kami sampai di puncak.....mmg macam ada year end sale.....aduyaiii...tp ape pun kat atas tu mmg marbeles.....korg xkn dapat view n perasaan yg macam nih kat mana2...nice sgt.....


dgn angin yg agak menggila tyme tuh...aku yg gayat nih brtambah le gayatnya memanjat tangga2 nih...


mengikut cerita lopak kat atas tu tapak kaki hang tuah....kesahihannya..??? aku sndr xpasti...:D

lebih kurang 1jam kat atas tuh, melepak, makan2 bekalan yg dibawa, dan xlupa acara kegemaran aku....family photo...hehehehhehe....lebih kurang jam 119ptg kami sampai semula ke starting point.....acara seterusnya...makan chendol kat warung leman dawi, sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi masing2...:D

23 February 2011

bermandi-manda

lau sabtu lps kami buat kerja gilak, ahad nya plak kami dah plan baeekkk pye tuk mandi-manda kat sg congkak......ni pn x pln awal...masa ngh duk layan trek kat lepoh tetiba si nurul bg cadangan berkelah kat sg congkak...so esoknya aku, nurul,iza, ana dan fahmi si mulut becok memulakan perjalanan dalam kul 12 tghhr.

si fahmi yg comel>:)


tak macam semalam, kali ni awl2 lg kami dh sediakan makanan secukupnya. berbekalkan se tapewe behoon goreng+ sandwich+kek pisang + kopok sikit kami memulakan acara mandi manda kami......huhu...tp aku xdle cz kesejukan kat lepoh semalam rasa xilg lg....sejuk dowhhhhh.....sampai cramp kaki aku... so kali nih aku jd tukang amik gambar....tp kaki aku masih berendam dlm air......cma aku x wat tiruk je kat c2.....:d

makcik2 ber3 ni lak lebih2...:D


dh lama rasanya x mandi kat cn....air sg ni pun rsnya dh x mcm dulu....kali ni nak rendam kaki pn x puas...hehehehehehe...tp ok la kalau nak lpas gian mandi sg kan....:D

sonok tgk gelagak si fahmi mandi....ralit jap......mula2 cam malu2 nak main ngn air sg tuh...tp lama2 xmo naik lak.....sampai biru2 mulut dia.....macam2 aksi dia dlm sg tuh...sampai kdg2 hampir jatuh rahang aku menengoknya...huahuahua...senghaallllll.....

oraund pkul 5ptg kami gerak balik umah....walaupun aku juz main rendam kaki mmg rasa marbeles la wiken ni....trimas little angle mengisi wiken aku...:D aku x dapat bayangkan suramnya hari aku tanpa kalian....kalau aku ada sugunung permata mmg akan aku hadiahkan tuk korg tuk menyatakan betapa bernilainya kalian pd aku....hehehehe...

19 February 2011

waterfall sg lepoh

Sabtu lepas aku, dayah n nurul dgn cun nya, telah berjaya membuat treking solo tanpa di guide oleh otai....huhu...mula2 mmg agak seriua la...tapi bila dah jumpa peak mmg rasa marbeles....
treking yg memakan masa lebih kurang 1 jam 30 minit aku lalui dgn santai dan penuh hati2... huhu....bukanya apa, mmg kami xpenah treking ke waterfall ni n mmg kami sllnya akan terking dgn bantuan otai...maklumla..nak treking or hiking ni kene jaga2....maklumla nak masuk kawasan 'org' kan...:D

alhamulillh segalanya berjalan lancar....takut juga kalau2 ada yg injured ke semasa tgh treking tuh..atau takut2 kami ilang arah dalam mencari laluan...dgn bantuan tanda arah & makcik yg menjaga parking di starting point, kami memulakan perjalanan...dgn dalam hati tak putus2 memohon & memanjatkan doa semoga perjalan kami dipermudahkan...

For information, laluan ke waterfall ni agak santai la..kene merentas kebun getah n n ada jugak kebun pisang dan selebihnya mmg kawasan hutan...cuma ada 2 0r 3 tempat je yg agak mencacak....lebih kurang dalam 45mint sblm sampai peak, kita sudah dihidangkan dgn alunan muzik waterfall..cuma kita xnampak punca nya dimana. mmg sangat teruja nak sampai peak. dan bila mata ternampak je penyebab kepada irama tadi....hati terus berlagu riang, segala penat lelah mendaki tadi hilang bersama bunyi air yg menerjunkan diri....sungguh marbeles...so korang, apa lagi...jom layan indahnya bumi ciptaan tuhan....;D

starting point :d

kerja gila : trecking alone without guidance.....kami la baby caremor.....:)

di permulaan trek kami sdh disajikan ini....xsabar nak touch peak...pasti lbih marbeles....:D

Treking bermula...mengikut makcik jaga paking, akan jmpa 3 jambatan cam ni straigh je pastu jmpa pokok besar then amik laluan kekiri...ingat tuh...:D

jaga2 tersangkut kat kayu balak tu :D


sian pokok ni..kene cancer kerongkok kot...:p


treking :)


salunya akar kat bawah kan...?? tp pokok ni sungguh luar biasa....!!!

rumah tinggal lbh kurg xsampai 5minit sblm sampai peak...

peak....seyes jatuh rahang aku, melihat superb nya alam ciptaan tuhan...:D

tringin nak sliding....tp takut tersangkut lak kat batu2 tuh...:D

juga di peak..ada 3tingkat air terjun ni...mmg superb..;D

18 February 2011

mimpi..


Mimpi hanyalah mainan tidur. Tapi mungkin ada tersembunyi rahsia disebalik mimpi-mimpi itu. Rasulullah sendiri juga pernah diturunkan alamat dari mimpi utk mengawini Sayyidatina Aishah oleh Allah swt sebelum Baginda berkahwin dengan Sayyidatina Aishah..

mungkin juga mimpi para anbia' & ulama' je boleh ditafsirkan membawa sesuatu makna.. tapi bg kita insan biasa nih..mungkin hanya mainan tidur sahaja. Jadi apa guna nya buku tafsiran mimpi...??? huhu....macamana pulak kalau kita asyik bermimpi perkara yg sama saban malam...??? tidak membawa sebarang makna jugak ke..???

stp org punya hak menyuarakan pendapatkan..??? tak kisah apa pun tanggapan org tentang mimpi..., pada aku biarpun mimpi tu hanya mainan tidur, aku tetap bersyukur cz masih diberi nikmat tidur dan masih mampu melalui alam mimpi walaupun ianya hanyalah sebuah mimpi....huhu....sekurang2nya aku dapat melalui masa yg aku xkan dapat alami di alam realiti.... ---->'Dreams. The one place where nothing makes any sense ' :D

17 February 2011

stress

'Roses are red, violets are blue. I've got five fingers on each hand, the middle ones are for you.'

Pg2 lg dah buat aku hangen...mmg superb choiii la mereka nih....!!!! siapa mereka....???? btw, aku dalam proses meng'cover' colleague aku yg MC selama 2bulan....bkn colleague aku yg MC tu yg buat aku hangenn..tapi insan2 yg duduk kt line production kat tmpat aku bekerja nih....

ada ke patut aku dah breif dr pg semalam sampai ke petang psl job tuh...tup2 pg td aku masuk kerja ada sambungan pulak citer job semalam tuh...aku beria2 breif smlm suh insert mcmni-mcmni, yg drg pegi insert ikut somalia pulak....mmg betul2 menguji kesabaran betul la drg nih...mmg aku rasa tahap kesabaran aku dh naik sampai ke petala langit ke7 dh nih...rasa nak angkat jari tengah je buat drg nih...mmg aku x paham apa lg yg drg ni nak sbnrnya...sungguh luar biasa menggongnya....
bila aku handle n face sndiri bende2 camni, baru aku realize...camni rupanya yg anne n kak nazrah rasa selama nih.....patutla kak baidah sampai menangis air mata darah hari tuh....n tau la aku nape abg mie, nazrin, fadzlie, sera n amar mencarut tiap kali naik dr production line....
yg mampu aku buat..???? tarik nafas dalam2....lpskan sambil tersenyum....cz nak sekolah kan drg nih mmg aku xmampu...:d

16 February 2011

kerja masa cuti



kalau sblm nih aktiviti aku kala cuti adalah duk umah layan novel atau hiking je tapi cuti maulidur rasul lepas aku telah dgn gigihnya bekerja sebagai tukang masak n serve nasik ayam....hebat kan...huhu... btw, kedai nasik ayam tu abg aku yg punye..terletak dalam pasaraya careforre section 23, shah alam....krg try la nasik ayam nya...mmg class....x penah lg org buat cam nasik ayam yg abg aku buat tuh....:D
mmg kadai tu baru xsampai 2bln pun beroperasi, sblm ni mmg aku xpenah lg menolong kat kdai tuh...tp semalam kebetulan sorg staff kat c2 cuti...aku nagn iza apa lg....mengoffer diri la...mmg best rasa pengalaman bekerja kat kedai makan...penat mmg la penat...keje apa2 pun penat kan...cuma tahap kepenatan nya je yg berbeza.. tapi tyme ngh sibuk bekerja tuh mmg xde rasa penat...sronok duk layan kastemer..nak2 lagi yg datang tuh stok abang2 gitu....huahuahua....

nak cite pengalaman mmg byk la sbnrnya mn kelam kabutnya nak punch duit kat mesin apantah aku pun tatau namanya...sampai ada kastemer yg gelakkan aku cz aku xreti gn mesin duit tuh...hampagas tul. tp ada satu perkara yg buat aku kagum ngan iza...dia sanggup pegi menebalkan muka pegi kat 1kastemer yg dah siap mkn nasik nih & say sori coz dia lp nak letak papadom dlm nasik en. kastemer tuh....kagum x...lau aku mmg x la....segan dowh.... hehehehehe

ni la iza yg sungguh mengkagum kan tuh...;d


sebenarnya aku sgt kagum ngan abg aku nih....lau nak ikutkan mmg bukan bidang dia masak mesak nih...tp skrg dia dh agak expert dalam bab masak memasak nih... nasik ayam lg you...yg mn aku tau abg aku nih dulu bukan jenis yg sinsing lengan menolong kat dapur apatah lg nak masak... ape2 pun wishh u a best of luck abg....buat korg sila2 lah kedai nasi ayam abg aku....;D

12 February 2011

sneakers...

Teringin jugak nak pakai sneakers, mesti keren kalau digandingkan dengan jeans. mmg x penah hayat aku pakai sneakers...sll teman aku siper jepun & high heel je...h.heel pun bl tyme nk pg keje je (tp bila smp kat work station mmg aku tukar pki siper barney aku).



mesti sgt hot kan kalau dapat pakai kasut yg begini...;D

yg ni nampak lebih cool...


yg pulak agak rowwkkk....sgt nais kan..??

fancy pulak....kompem aku xkan pakai nih.....


pada aku kasut ni bukan saja dibuat untuk berjalan tapi boleh bikin terapi jiwa. ngeehngeehhhngehhh...;D sebenranya kat luar sana banyak insan yg boleh dijadikan idola dlm pemakaian sneakers nih..aku suka tgk yuna ngn sneakers n jeans nya...nampak sgt cool...;

mamat resume

ini kisah tentang mamat resume....wink wink...:D
kisah ni sbnrnya lama dh berlaku...masa cuti thaipusam lps dimana aku n 'the love nature gang' menawan puncak ulu semangkok-gap. cuma baru aku tergerak nak kongsi skrg ni je....

kisah nya cam ni....btw, for your info ini 1st tyme aku join hiking yg ada ice-breaking session kat puncak...mmg ramai tyme tuh..dlm 23 org sumenya...mmg xkenal antara satu dgn lain cz invitation tuk hiking ni sllnya kawan atas kawan.....yg aku knl kawan2 yg dtg skl ngn aku...masa sesi ni la kita nak jual minyak bagai...hahahaha..tp best gak ada sesi cam ni...at least leh kenal sume geng yg hiking sesama yg xsempat kenal cz sibuk duk layan trek...
agaknya mamat resume tu pegang prinsip ni kot...
nak dijadikan cerita, adala sorg mamat yg persan best dlm group nih...nth ape2 ntah yg dia meraban...tp mmg la dia byk experience dlm selok belok gunung ganang n bukit ..baru balik dari gng ni..nak naik gunung tu mgg depan...ada lesen diving plak lg, join askar wataniah pun nak cerita...apadaaaaaaaa....kalau nak diikutkan pengalaman mmg aku tau ada lg 2 3 org yg dlm group ni pun sama hebat..nth2 lg hebat dr mamat resume tuh....
mmg jatuh rahang la lau dgr mamat resume tu pye resume hari tuh ..tp dlm hati.... memasing mencarut n mengutuk...org lain just share nama ngn alamat je..yg mamat resume ni cam bg ucapan kat seminar kepimpinan pengakap lak....
aku ingat cerita pasal mamat resume tuh abis kat atas puncak tu je...rupanya esoknya mmg naik kat FB mcam2 stataus dedication to mamat resume yg poyos....huahuahuahua mcm2 hal..

10 February 2011

Gigit straw


korg ada xtabiat agak xbaik camni......atau korg ada kawan2 korg yg berperangai camni...:d
sebenrnya aku salah seorg pengigit straw tegar...hehehehe..tapi xde la sampai tahap lau xdapat gigit straw aku sawan..masih undercontrol lgik...
aku tatau sjak bila ia bermula tapi sampai skung mmg xlekang tabiat ni dr mulut aku..ngehhhnegeehhhngeehhh
kdg2..air dlm gelas xabis lg..dh layan ggit straw..lau tye aku knp..mmg xde sbb yg munasabah pun...tp mmg layan ... xcaya, cba krg try test tgk..lagi 1 satu dapat gigit ais..mmg layan kan....:D
agak2 lepas nie ada x tabiat gigit cawan???habes la botak kepala tokei kedai...tiap2 hari kna tukar cawan baru.....haha

09 February 2011

pantai

aku sdg sangat rindu melihat birunya laut, ganasnya ombak menghempas pantai..kalau smlm mata ku 'trlhat' lambaian ombak, telinga ku 'trdgr' nyanyian pantai... hari ni hidung ku plk 'tercium' wanginya bau pasir pantai......:'(
maybe aku punya a very good imagination.... aku sdg membayangkan skrg aku dduk kat pantai sambil kaki aku terbenam dlm pasirnya & kadang2 angin pantai mecurik2 menikmati hangatnya badanku...lg best angin malam mebuai2 sambil medodoikan tidur ku.....waduh2 gawat nih.....kadang2 aku mcm terdgr2 pantai memangil2 nama aku..dan aku nak je menjerit pada sang pantai, "wait for me, please wait for me, I'll be there soon."
I have always loved the beach. The smell of the salty water, the wind in my face, the gentle roar of the waves all combine to create a sense of peace and calm.
aku sgt berharap aku akan ke pantai....little angle manakah yg amat bermurah hati menarwarkan hidmat menjadi tour guide aku....????

07 February 2011

FB punya cilita


skung ni jgn kata budak2 sekolah rendah, makcik2 separuh abad pun dah pandai berFB...tak macam zaman aku kecik2 dulu...hanya layan batu seremban & teng-teng je....skung ni, sikit2 facebook..bila xsuka dgn si polan si polan buat page i hate bla bla bla..rasa sayang semua status nak 'like'...bila marah remove & block plak! macam2 hal kan.:D

kdg2 aku xpaham dgn penguna FB ni...wat status @ up pic sendiri, sendiri kasi 'like'.... apadaaaa...cam syok sendiri pun ada...nth apa2 nth...yg lagi aku xpaham bila ada insan yg wat status berkaitan kematian, kemalangan, kecelakaan @ apa2la yg sewaktu dgnnya, pun nak 'like'.. apa kes...!!!!
aku rasa kan, mark zuckenberg patut letak button "Dislike" and "Nobody Cares" kat laman sosial nih....selain tuh ble x tukar 'Poke' ke 'Slap' button..best gak kan...hahahaha
FB ni dah macam rutin kan...dah macam legal thing that you can be addicted ! You have to check it at least twice a day or you go crazy!
macam2 kan ...jom share pendapat korang terhadap facebook ni..