LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

04 June 2012

Abseiling di semenyih

Sabtu lepas, aku berpeluang menyertai aktiviti abseiling tak rasmi abang Nua kenaboi. Kiranya Abseiling ni revenge pada last week punyer Race yg aku kantui tuh. so, kali ni mmg rata2 orang2 kenaboi ajher yg join. cuma aku, kak ana, & hairul ajher kiranya outsider.

bagi aku yang pertama kali nak mencuba sukan ni, agak ngeri jugak la bila melihat ahjer batu basah yang bakal kami turun nanti. Mujur jugak abang nua mencadangkan agar kami mencuba ditahap yang rendah dulu. dari situ kami belajar cara memegang tali dan memijak dgn betul. mereka kata jgn sesekali lepaskan tali belakang punggung walau apapun yang terjadi. itu adalah kuncinya.
tengok tu....batu ni la yang bakal kami lawan nanti

alatan paling asas : macam2 jenis Rope, Figure of eight, harness, karabena, sling dan ada lagi yg aku xberapa nak ingat...:)

amik feel dulu sebelum mula abseiling

kiranya dalam sukan ni aku dah berjaya melawan fear factor aku menuruni tempat tinggi lagi curam. dalam erti kata lain aku berjaya mengekang perasaan gayat aku di sini. Buat korang yang sukakan cabaran dan tercari2 penganjur bagi sukan2 outdoor macam ni, kenaboi adventure camp antara yang menyediakan aktiviti macam ni.

4 comments:

Bitt (doubleIS) said...

say atengok pon gayat...but interesting...i follow mehh :) salam kenal ;)

layar_lara said...

mula2 tgk mmg gayat...tapi dah try sekali mmg xpuas hati.... repeat lagi dan lagi...mmg terbaeeekkk...:))

Thx polo...:D

mysara said...

waa..bagusnye minat sukan macam ni..penah try sekali tp tinggi 2 meter je..hehe

layar_lara said...

ok lah tu bagi kiter2 yg baru nak blajar ni...:D